10 Nisan 2025 11:06

Meclis Genel Kurulu'nda cuntacı tartışması

İklim Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü TBMM Genel Kurulu’nda cunta tartışması gündeme geldi. Görüşmelerde kanun teklifinin ilk 4 maddesi kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu'nda cuntacı tartışması

Fotoğraf: AA

TBMM Genel Kurulu’nda dün görüşmeleri devam eden İklim Kanunu Teklifi'nin ilk 4 maddesi kabul edildi. Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplanan Genel Kurul'da grup başkanvekilleri söz aldı.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "Sayın Cumhurbaşkanı bugün grup toplantısında, 'İsmet Paşa koltuğu sever' dedi, yahu kendisi her kurultayda rakipsiz, 23 yıldır tek aday, koltuğa yapışmış. Söylemlerde tutarlılık olması lazım” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır'a cevaben, "Biz tarihsel anlamda Türkiye'nin çok partili hayata geçtiği günden itibaren CHP'nin bu anlayışını eleştiriyoruz. Siyasete, çok partili hayata, çoğulculuğa yönelik CHP'nin bu anlamdaki reflekslerini hatırlatıyoruz yoksa kişileri tarihler ve yaşanmışlıklar elbette yargılar” dedi.

İYİP Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu ise tarihsel şahsiyetleri yıpratacak konuşmaların yapılmaması gerektiğini kaydederek, “Kendi genel başkanınıza sempatik görünmek uğruna, bir yerlere mesaj vermek uğruna da bizim tarihi şahsiyetlerimizi karalamak gibi bir hadsizliğin içine düşmeyin" ifadelerini kullandı.

“86 milyonun tüm bilgileri çalınmış”

Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır da tarihi şahsiyetlere saygısızlık yapılmaması gerektiğini belirterek şöyle devam etti:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının iddianamesi var. İçerisinde çok daha vahim bilgiler var ama MİT, asker ve diğer birimlerimiz olduğu için ben buradan konuşmak istemedim. Ben beklerim ki Sayın Başkan, 'Mahir Bey, bu iddianameyi bana verin, bir inceleyelim, gerekirse bir komisyon kuralım bu olayın vahametini araştıralım.' Gerçekten bu olay vahim bir olay; çocuklarımız, torunlarımız, ailelerimiz, 86 milyonun tüm bilgilerini 5 genç almış, MİT'in çalışanlarının kimliklerini, bilgileri çalınmış. İstihbarattaki özel bilgiler var. Yani bunu bu Meclisin, bu devletin araştırması gerekiyor ama 'Devlet iyidir, devlet yönetir, yönetim bilir, Hakan Bey iyidirle' olmuyor. Burada bir iddianame var, Abdulhamit Bey'e rica ediyorum, lütfen bunu bir incelesin."

“Mesele bizim dışımızdadır”

TBMM Genel Kurulu'nda, Yeni Yol Parti'sinin Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergesi üzerine söz alan AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, "Bugün Cumhurbaşkanımız gerekli sözleri söyledi. Biz CHP'ye çok nitelikli, çok kreatif, tarihten aldığımız bir ilhamla şunu söylüyoruz: 'CHP, artı ordu el ele, darbe ve cunta' diyoruz ama bu bizim nitelikli kritiğimize Yeni Yol Partisi itiraz ediyor. Siz CHP'nin hadi cuntacı olduğunu söylemiyorsunuz ama şöyle bir geri dönüp bakın. Türk demokrasi tarihine baktığınızda, 27 Mayıs darbesinde AKP mi vardı? 12 Mart darbesinde AKP mi vardı? 12 Eylül darbesinde AKP mi vardı? 28 Şubat darbesinde AKP mi vardı? 15 Temmuz hain FETÖ'cü darbe girişimi AKP'ye karşı oldu. Biz her türlü darbeye karşıyız. Mesele, bizimle ilgili değil mesele, bizim dışımızdadır" değerlendirmesinde bulundu.

“3 rakibini cezaevine atan adama cuntacı denir”

Ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, "60 darbesi, 80 darbesi; o gün iktidarda partiniz yoktu ama bu ülkede, bugün Cumhurbaşkanının kürsüde belirttiği Büyükanıt'ın yaptığı açıklama, bir anlamda muhtıra kime yaradı? Partinize. Dolmabahçe görüşmelerinden ki bizim eski milletvekilimiz, Kültür Bakanımız Fikri Sağlar açıkça söyledi, 'Sen Yaşar Büyükanıt'ı Dolmabahçe'ye niye çağırdın?' dedi. Hemen sonra Yaşar Büyükanıt o muhtırayı niye verdi? 15 Temmuz, yahu, bu ülkenin istihbaratını, askeriyesini, yargısını, devletin büyük bir bölümünü bir Amerikan ajanına, FETÖ'ye teslim ettiniz. Adalet Bakanısınız, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez 3 bin hakim, savcı terörist sıfatıyla yargılandı. Soruyorum: Gelelim bugüne, Selahattin Demirtaş cumhurbaşkanı adayı değil miydi? Belki yine cumhurbaşkanı adayı olacak. Ümit Özdağ bir partinin genel başkanı, o da bir cumhurbaşkanı adayı. Sayın Ekrem İmamoğlu bizim partimizin, 16 milyon kişinin oyuyla cumhurbaşkanı adayımız. Yahu, 3 rakibini cezaevine atan adama ne denir? 'Cuntacı' denir, cuntacı" ifadelerini kullandı.

CHP'li Başarır'ın ardından söz alan AKP Grup Başkanvekili Abdulhamit Gül, "Cumhurbaşkanımıza, Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, 'Cuntacı' ifadesini söylemek büyük bir hadsizliktir, asla ama asla kabul edemeyeceğimiz bir ifadedir” dedi.

Başarır tekrar söz alarak şunları söyledi; "Genel Başkanımız, 'Cuntacı' tabirini kullandıktan sonra bunu bir hakaret olarak algılayan Cumhurbaşkanı manevi tazminat davası açılması için suç duyurusunda bulundu. Başkan da aynı şeyi söyledi, 'Cunta' kelimesini kullanmak hadsizlik' dedi. Bugün Cumhurbaşkanı da 'Cumhuriyet Halk Partisi cuntacıdır' dedi; demek ki Cumhurbaşkanına 'Hadsiz' diyor çünkü o da bunu söylüyor. Cumhurbaşkanının hakaret etme ya da bu tip siyasi terimleri kullanma hakkı var, bizim yok; öyle mi? 'Yargının bağımsızlığı' diyorsunuz, gölge bir adalet bakanı Çağlayan'da. Bakın, aynı Zekeriya Öz olayları yaşanıyor. Kurşun geçirmez araba verildi, zırhlı araba; bugün de beyefendiye kurşun geçirmez, patlamaz lastikler alınmış 1 milyon liraya, Akın Gürlek'e alınmış. 954 bin lira verilmiş, patlamaz lastik. Ya, kardeşim, senin dosyaların patlamış, sen sahte delillerle soruşturma yapan bir başsavcısın. Adalet Bakanının üzerinde bir gölge adalet bakanı mı görev yapıyor? Yargı bağımsızmış, bunu mu konuşuyoruz? O yüzden, bugün Cumhurbaşkanının konuşmalarına baksınlar, kullandığı kelimelere baksınlar. Eğer hadsizlik, 'Cunta' kelimesini söylemekse bunun büyüğünü Sayın Cumhurbaşkanı yaptı."

CHP'li Akay, tutuklu bulunan 299 gencin isimlerinin listesini paylaştı

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, partisinin TBMM Başkanlığına sunduğu, “19 Mart operasyonunun ekonomiye etkilerinin araştırılması” başlıklı araştırma önergesinin gerekçesini açıklamak üzere söz aldı. Akay, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasıyla birlikte ekonomide büyük problemler yaşandığını dile getirdi. Akay, demokratik toplumlarda temel anayasal hak ve özgürlüklerin kullanılması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Gençlerimiz var, biliyorsunuz, tam 299 gencimiz. Bu 6,5 metrelik bir liste. 299 gencimiz demokratik haklarını, anayasal hak ve özgürlüklerini kullanmak istedikleri için haksız yere tutuklular, bir gün bile yatarları yok. Biz Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğini bu gençlerimize emanet ettik. Bunlar üniversitelerde okuyor, mühendisi var, doktoru var, maliyecisi, iktisatçısı, işletmecisi var. Her biri kendi alanlarında başarılı böyle öğrenciler, mezun olup ülkemizin istihdamına katkı sağlayacaklar. Annelerinden, babalarından uzak, sınavlarına giremiyorlar. Buradan bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Demokratik haklarını kullandıkları için tutuklanan öğrencileri bir an önce serbest bırakın, hukuk kurallarına uyun, bu utanç tablosundan bir an önce vazgeçin. Buradan, şimdi gideceğim, Adalet Bakanlığında da bu listeyi asacağım. Öğrencilerimizin oradan çıkması için gereken her şeyi Cumhuriyet Halk Partisi olarak yapacağız. Umarım vicdanlarınız biraz sızlar ve bu hukuk kurallarına uyarsınız."

Kanun teklifinin 4 maddesi geçti

TBMM Genel Kurulu'nda siyasi partilerin Meclis Başkanlığına sunduğu araştırma önergelerinin görüşülmesinin ardından İklim Kanunu Teklifi'nin görüşmelerine geçildi. Genel Kurul da teklifin ilk 4 maddesi kabul edildi. (DHA)

Evrensel'i Takip Et